מפת הדמיון הערכי-רעיוני בין חברי הכנסת ה-23

כיצד ניתן לחשב את מידת הדמיון הרעיוני-ערכי בין חברי הכנסת?

מה ניתן לגלות אם מודדים את הדמיון על סמך הצעות החוק שהגישו?


2,605 הצעות חוק פרטיות הוגשו בכנסת היוצאת ע״י 108 ח״כים. ניתחתי את תבנית הגשת הצעות החוק על מנת לייצר מדד של דמיון בין הח״כים. מדד הדמיון מבוסס על ההנחה שאם שני ח״כים היו שותפים להגשת הרבה הצעות חוק ייחודיות ביחד, אז יש קשר ״רעיוני״ חזק ביניהם. באופן הזה קיוותי לגלות קשרי דמיון מעניינים בין ח״כים ממפלגות שונות, שמאמינים באותם רעיונות או מחזיקים באותם ערכים ודעות.


קצת על הטכניקה: מדד הדמיון מבוסס על מרחק Jaccard מנורמל בין כל שני ח״כים, כאשר הנירמול מביא בחשבון את מידת ה״פופולריות״ של כל חוק. כלומר, חוק שהוגש ע״י מספר גדול של ח״כים תורם פחות לדמיון לעומת חוק שהוגש ע״י מעט ח״כים. המוטיבציה היא שחוקים מאד פופולריים (כגון, הצעת חוק הפקדות וזכויות סוציאליות לעצמאים שהוגשה ע״י 67 ח״כים מכל קצוות הקשת הפוליטית) לא מצביעים בהכרח על דמיון רעיוני בין ח״כים. לעומתם, חוקים שמעט ח״כים היו שותפים להצעתם מצביעים על דעה או רעיון ייחודי בהם הם מאמינים (כגון, הצעת חוק של יאיר לפיד ועידן רול מיש עתיד לשלילת ההכרה ממכינות קדם-צבאיות המעודדות סירוב פקודה והסתה).

הגרף מציג קיבוץ הירארכי של הח״כים על סמך הדמיון שחושב. חיבורים שנוצרים בתחתית העץ (שמאלה בגרף) מעידים על קשר חזק בין הח״כים (מידת דמיון גדולה), לעומת חיבורים ברמות העליונות של העץ (ימינה בגרף) המראים על קשרים חלשים בין הח״כים (דמיון נמוך). כלומר, ציר ה-x מראה את המרחק בו נוצר החיבור – מרחק קטן = דמיון גדול ולהפך.

על מנת להוריד רעשים ולהתמקד בקשרים המשמעותיים יותר, פילטרתי ח״כים שהגישו פחות מ-10 הצעות חוק פרטיות בכנסת ה-23.

אני מודה שקיוותי למצוא קשרים מפתיעים בין ח״כים ממפלגות שונות שמאמינים ברעיונות דומים. אולם בפועל מצאתי שעיקר הקשרים המשמעותיים היו בין ח״כים מאותה מפלגה או מאותה סיעה.

למשל, ניתן לראות שמספר ח״כים מישראל ביתנו פועלים כמיקשה אחת ומגישים ביחד את רוב הצעות החוק. כגון, הצעת חוק קביעת יום לציון הטבעת הספינה אלטלנה.

אבחנה נוספת היא לגבי הרשימה המשותפת, שלמרות שמדובר במפלגה אחת, ניתן לראות בצורה ברורה את החלוקה לסיעות וכיצד כל סיעה פועלת יחדיו, לא בהכרח עם קשר לאחרות. לדוגמא, 5 חברי הכנסת של חד״ש הגישו הצעת חוק בנושא הנצחת זכרם של קורבנות הטבח בכפר קאסם ללא שאר חברי המשותפת. לעומת זאת, 3 חברי הכנסת של תע״ל הגישו הצעת חוק יום הזיכרון לנכבה בנפרד. לעיתים אף הצעות חוק דומות הוגשו בנפרד ע״י סיעות שונות. למשל, הצעת חוק החזרתם של תושבי גאבסיה, איקרית ובירעם לכפריהם שהגישו ח״כים מסיעה אחת, לעומת הצעת חוק החזרת תושבי בירעם ואיקרית לבתיהם, שהגישו ח״כים מסיעה אחרת.

גם ביש עתיד ניתן לראות מספר חברויות (עם תת-קבוצה קטנה של תל״ם), כמו גם בש״ס ודגל התורה (כולל ביניהן). למשל, הצעת חוק של סיעת דגל התורה מתוך רשימת יהדות התורה, בנושא ארוחות בוקר במוסדות חינוך.

שתפו את הפוסט

4 thoughts on “מפת הדמיון הערכי-רעיוני בין חברי הכנסת ה-23

  1. היי, למה לא להשתמש בגרף להצגת התוצאות?
    כל חבר קצת הוא צומת, 'לינק' נוצר על ידי הצעת חוק משותפת. מנרמלים את 'חוזק הקשר' לפי כמות המציעים, וסוכמים את סך הצעות החוק המשותפות ל"עצמת הלינק".

    אח"כ פשוט מציירים את הגרף ומי שבעלי קשר יותר גדול יהיו מקושרים הלינק עבה יותר

    1. התחלתי עם זה אבל מכיוון שלרוב המוחלט יש קשרים חלשים אז רוב הקודקודים הם לא מקושרים לאף אחד ולכן נשארים עם כמה clusters קטנים ושאר הקודקודים מבודדים.
      ה-hierarchical clustering מציג את זה בצורה יותר אסתטית במקרה הזה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *