ביצים ביצים

פחות מגודלו של דף A4, זה השטח שמוקצה לרוב המוחלט של מליוני התרנגולות המטילות בישראל. התרנגולות דחוסות בכלובים זעירים, ללא יכולת לנוע, להזדקף או לפרוש כנפיים. רצפת הכלוב הינה למעשה רשת ברזל אלכסונית אשר פוצעת ומעוותת את רגלי התרנגולות וגורמת להן יסורים מתמשכים.

בהיעדר גירויים סביבתיים טבעיים ובשל הצפיפות הרבה והסטרס בו הן נמצאות, התרנגולות המטילות נהיות אגרסיביות. הן תוקפות זו את זו ואף מגיעות למצב של קניבליזם. ה״פיתרון״ של הלולנים הוא לקטום את מקורי האפרוחים, דבר שנפתר במספר הולך וגדל של מדינות בעולם ע״י שיפור תנאי המחיה והקפדה על תנאי רווחה נאותים לתרנגולות.

״בעיה״ נוספת היא שבאופן טבעי מטילות התרנגולות במחזורים לפי עונות השנה. אז כיצד אפשר לייצר עוד ביצים מכל תרנגולות ולדחוס מספר מחזורי הטלה בזמן קצר? ע״י הרעבה אכזרית של התרנגולות למשך כשבועיים, דבר שגורם להאצת שינויים הורמונלים והתחלה של מחזור הטלה חדש. הרעבת התרנגולות בנוסף למניפולציות אכזריות נוספות שמופעלות עליהן גורמות לכל אחת להטיל כ-300 ביצים בשנה, והתוצאה היא בריחת סידן חמורה שגורמת לעצמותיהן להתפצח וכן לפציעת צינור ההטלה שלהן ולעיתים אף לצניחתו מחוץ לגופן.


שיטת כליאה אכזרית זאת, וההרעבה הנלווית לה, נאסרה לשימוש בעשרות מדינות בעולם. המגמה בתעשיית הביצים האירופאית הינה מעבר ללולים ללא כלובים – לולי אסם ומעוף (לולים בהם התרנגולות נעות בחופשיות בין מפלסים), לולי חופש (לולים בהם לתרנגולות יש גישה חופשית לחצר) ולולים אורגניים (לולים הנדרשים לעמוד בתקנים המחמירים ביותר מבחינת רווחת התרנגולות).

במדינות כמו אוסטריה ולוקסמבורג נאסר לחלוטין השימוש בלולי הכלובים ובמדינות רבות אחרות נאסרה הקמה של לולי כלובים חדשים. במספר מדינות בארה״ב חל איסור מוחלט על מכירת ביצים שמקורן מכלובים. בנוסף, אלפי תאגידים ובתי מלון ברחבי העולם התחייבו להפסיק את השימוש בביצים מכלובים ורשתות מזון גדולות הודיעו כי הן מפסיקות לשווק ביצי כלובים.


ומה המצב בארץ? בכי רע. במשך שנים נאבקים ארגונים למען זכויות בעלי חיים על שיפור תנאי המחיה של המטילות ומעבר ללולים ללא כלובים אך ההתעללות נמשכת ביתר שאת כאשר 96% מהתרנגולות המטילות בארץ כלואות בלולי כלובים. בעשור האחרון התקיימו מספר דיונים בכנסת בהצעות חוק בנושא, אולם פעם אחר פעם נכשלו היוזמות לצמצום הפגיעה האכזרית בחיות חסרות הישע. בחודש דצמבר 2020 אישרה ועדת הכלכלה של הכנסת מכסות ביצים לשנת 2021, שעלו בכ-100 מיליון מ-2.33 מליארד ביצים לשנה ל-2.44 מליארד. בדיון נקבע שחצי מהמכסות החדשות (כ-50 מיליון ביצים) יינתנו למגדלים חדשים ללא כלובים, אך את הרוב המוחלט (כ-2.4 מליארד ביצים) ימשיכו לייצר בכלובים. בישראל של 2021, המעבר המינורי ללולים ללא כלובים הוא רק טיפה בים של צפיפות, טינופת והתעללות במליוני תרנגולות מטילות.


מה המחיר של מעבר מלא ללולי חופש וחיסול לולי הכלובים? לפי הערכות משרד החקלאות מדובר בעלות של כ-500 מליון שקל למדינה, וכתוצאה מהמעבר ללולי החופש יגדל הרווח של המגדלים בעוד המחיר לצרכן יהיה דומה למחיר אותו הוא משלם כיום על ביצים רגילות. תמורת פחות מ-5% מהעלות הכוללת של מערכות הבחירות המיותרות בשנתיים האחרונות ניתן להקל על סבלן של מיליוני התרנגולות שאת ביציהן צורכים רוב הישראלים בכל יום (וגם לשפר את איכותן).


חשוב לציין שאומנם המעבר ללולים ללא כלובים יצמצם את סבלן של התרנגולות המטילות ויפחית את ההתעללות בהן אך יש לזכור שעדיין מדובר בתעשייה לכל דבר בה מפעלים של יצורים חיים מייצרים מזון עבור בני האדם ומומתים בגיל צעיר לאחר שתפוקתן יורדת.

רק צמצום צריכת המוצרים מן החי יוכל להפחית משמעותית את סבל חיות המשק (בין אם הן תרנגולות להטלה או לשחיטה, פרות וכבשים, עיזים וחזירים) וגם לצמצם את הניצול הבלתי מרוסן של משאבי כדור הארץ ע״י האנושות.


מקור הנתונים: European Commission website – https://ec.europa.eu, תקנות המועצה לענף הלול (כללים בדבר מכסות לייצור ביצי מאכל לשיווק בשנת 2021), התשפ"א-2020

שתפו את הפוסט

4 thoughts on “ביצים ביצים

  1. תודה רבה על המידע. האם נתן למצוא מידע דומה לגבי המזרח הרחוק ובפרט יפן?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *