ההכחדה השישית

לבנון החולה, דג ממשפחת הקרפיוניים, נראה לאחרונה ב-1975 בישראל, נכחד מהעולם עקב ייבוש אגם החולה

טיגריס טסמני, טורף הכיס הגדול ביותר בעידן המודרני, נראה לאחרונה ב-1933 בטסמניה, נכחד מהעולם עקב צייד אינטנסיבי

סלמנדרת אגם יונאן, דו-חיים החי במים מתוקים, נראתה לאחרונה ב-1979 באגם קונמינג שבסין, נכחדה מהעולם עקב זיהום מי האגם

זעמן ברבדוס, נחש ממחלקת הזוחלים, נראה לאחרונה ב-1963 באי ברבדוס שבאוקינוס האטלנטי, נכחד מהעולם עקב בירוא יערות ושימוש מאסיבי בחומרי הדברה

ציפור שיר ברזילאית, Alagoas foliage-gleaner, נראתה לאחרונה ב-2011 בברזיל, נכחדה מהעולם עקב בירוא יערות והסבתם למטעי קנה סוכר ומרעה ולכריית פחם

חמשת המינים האלה הם חלק מרשימה ארוכה של מאות בעלי חוליות שנכחדו מהעולם במאה השנים האחרונות

מאז ראשית החיים על כדור הארץ התרחשו לפחות חמש הכחדות המוניות בהן נעלמו מעל 75% מהמינים של החי והצומח מעל פני האדמה בזמן קצר יחסית. כמה קצר? במונחים גיאולוגיים, הכוונה שתוך פחות משני מיליון שנים הוכחדו מרבית המינים.

הסיבות להכחדות קשורות בעיקרן לשינויים אקלימיים, התפרצויות געשיות ופגיעות עוצמתיות של גופים זרים, כגון אסטרואידים, בכדור הארץ. ההכחדה ה״מפורסמת״ ביותר התרחשה לפני כ-66 מיליון שנה כאשר הדינוזאורים הוכחדו והיונקים הפכו למלכי היבשה.
באופן טבעי מינים נכחדים וזה כשלעצמו לא מדאיג. הקצב הטבעי של הכחדת מינים של בעלי חוליות, כפי שנלמד מניתוח מאובנים, הוא כ-2 הכחדות לכל מיליון מינים בשנה. דהיינו, מתוך מיליון מינים החיים ברגע נתון על כדור הארץ, שני מינים יכחדו כל שנה (זהו אומדן שמרני ויש אומדנים שאף מראים קצב איטי בהרבה של אפילו 0.1 הכחדות למיליון מינים בשנה). כלומר, לפי האומדן השמרני, באופן טבעי ישנן 2 הכחדות של בעלי חוליות לכל 10,000 מינים ב-100 שנים.


אז מתי צריך להתחיל לדאוג? כאשר קצב ההכחדה עולה על הקצב הטבעי, ייתכן שזאת אינדיקציה לתחילתה של הכחדה המונית נוספת. בשנת 2015 התפרסם מחקרם של Gerardo Ceballos ושותפיו שהראה שאנו למעשה בתחילתה של ההכחדה ההמונית השישית. המחקר התבסס על מאגר המידע של IUCN, האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע, המחזיק במידע המקיף ביותר על מצב השימור העולמי של מינים ביולוגיים. הארגון מפרסם גם רשימה אדומה של כל המינים שהוכחדו לחלוטין או הוכחדו בסבירות גבוהה ביותר (למשל מינים שלא נצפו ב-100 השנים האחרונות).
מאז בוצע המחקר ב-2015 נוספו למאגר ה-IUCN נתונים על עוד אלפים רבים של מינים.

על מנת לשחזר ולתקף את תוצאות המחקר, אספתי מהמאגר מידע על כ-50 אלף מינים של בעלי חוליות השייכים ל-5 מחלקות עיקריות – יונקים, זוחלים, דו-חיים, ציפורים ודגים. 
והתוצאות שקיבלתי מדאיגות אף יותר. אם נשווה את קצב הכחדת המינים ב-100 השנים האחרונות, לקצב ההכחדה הטבעי של המינים בכדור הארץ, נראה כי בעוד שהיינו מצפים לראות כ-2 הכחדות עבור כל 10,000 מינים ב-100 שנה, וסך הכל כ-8 הכחדות עבור כל בעלי החוליות, בפועל הוכחדו 520 מינים וקצב ההכחדה הנוכחי הינו פי 58 מהקצב הטבעי. כלומר, למספר המינים של בעלי החוליות שהוכחדו ב-100 השנים האחרונות, היה לוקח באופן טבעי 5,800 שנים להיכחד!

זה אומר שהצלחנו לדחוס 5,800 שנים של הכחדה ל-100 שנים בלבד. וזה ממש מבהיל, כי אם קצב ההכחדה הזה ימשך, תוך כמה אלפי שנים (ויש האומרים גם כמה מאות) יכחדו מעל 75% מהמינים מעל פני האדמה, מה שלקח בהכחדות ההמוניות הקודמות מעל מיליון שנה.


מי זה אנחנו? בני האדם כמובן. שנים של ניצול בלתי מרוסן של משאבי כדור הארץ, כריתה מאסיבית של יערות, זיהום בלתי מבוקר של האוויר, היבשה, הימים והאגמים, צייד אינטנסיבי וחסר עכבות בים וביבשה, שיעבוד אנוכי של בעלי החיים והטבע לצרכינו בלבד. כל אלה ועוד משמידים את בעלי חיים ומחסלים את שטחי המחייה והרבייה הטבעיים שלהם. פעילותנו חסרת האחריות והמוסר היא האחראית להכחדת המינים, ולראשונה בתולדות כדור הארץ, הכחדה המונית ומהירה עד פי 100 מההכחדות ההמוניות הקודמות, תהיה רשומה על מין אחד ויחיד שהחריב במו ידיו את המגוון הביולוגי בכדור הארץ. 

אבל עדיין לא מאוחר מידי, עדיין יש לנו הזדמנות לעצור את ההכחדה השישית. אם נעצור את בירוא היערות ונחזיר לטבע חלק מהשטחים העצומים שגזלנו לשם גידול מזון לחיות המשק האומללות, נפסיק את זיהום האוויר, הים והיבשה, נאט את ההתחממות הגלובלית, נגן על עשרות אלפי המינים שבסכנת הכחדה ונאפשר למערכות האקולוגיות להחלים ולהשתקם – אם רק ננהג באחריות ונבין שאנו חלק ממערכת אקולוגית מורכבת על פני כדור הארץ, אולי כך נוכל לעצור את ההכחדה ההמונית השישית שתוצאותיה עלולות להיות הרות אסון גם למין האנושי.

חשוב לציין שההערכות שהוצגו כאן הן שמרניות ביותר, הן מבחינת ההנחה לגבי קצב ההכחדה הטבעי בכדור הארץ (שהוא כנראה נמוך יותר), והן מבחינת קצב הכחדת המינים בפועל במאות השנים האחרונות (שהוא כנראה גבוה יותר). דבר המחזק את ההשערה של מומחים רבים שההכחדה ההמונית השישית כבר יצאה לדרך והיא כולה מעשה ידי האדם.

מקור הנתונים: The IUCN Red List of Threatened Species 2021

שתפו את הפוסט

2 thoughts on “ההכחדה השישית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *