הגל החם

שוב גל של חום עומד בפתח, שוב קשה לנשום, שוב לוהט ולח, שוב בלתי נסבל להתנתק מהמזגן.

באמצע חודש מאי בשנה שעברה החל גל חום משוגע בארצנו. טמפרטורות המקסימום בתחנת המדידה הוותיקה בבית דגן שבמרכז הארץ טיפסו ב-15 לחודש ל-33.5. יום לאחר מכן הן זינקו ל-41.1, ואז במשך שלושה ימים הן הגיעו ל-42 מעלות ומעלה. ביום השישי של גל החום זכינו ל-41.6 מעלות, ואז ירידה ל-38.5 וביום השמיני והאחרון הסתיים גל החום עם מעל 32 מעלות. לפחות שמונה ימים של סיוט אקלימי מתמשך עברו על ישראל, וזה אפילו לא היה בחודשי הקיץ.


כיצד מגדירים מהו גל או רצף חום? בספרות המקצועית ישנן הגדרות שונות אבל אחת הנפוצות מדברת על לפחות 3-4 ימים בהם טמפרטורות המקסימום עוברות את הסף, כאשר הסף מוגדר כאחוזון ה-90 של טמפרטורות המקסימום בתקופת הבסיס (בדרך כלל אורכה לפחות 30 שנה).

אז הלכתי אחורה ובדקתי כמה גלי או רצפי חום חווינו מאז שנות השישים. לצורך זה, יצרתי מפת חום המציגה אך ורק רצפים של ארבעה ימים ומעלה בהם טמפרטורות המקסימום עברו את ה-32 מעלות בבית דגן. למה 32? כי זה האחוזון ה-90 של טמפרטורות המקסימום ב-30 שנות המדידה הראשונות בבית דגן (31.6 על פני כל השנה ו-32 אם מסתכלים רק על חודשי הקיץ).


והתוצאה גרמה לי להזיע למרות המזגן המקפיא את החדר.


ניתן לראות שבאופן כללי, משנות ה-60 ועד סוף שנות ה-90 היו מספר רצפים ספורים שכאלה בכל שנה. בחלק מהשנים אף לא היו רצפים של ארבעה ימים ומעלה מעל 32 מעלות.
ואז ב-1998 קיבלנו טעימה מהעתיד כאשר מסוף יולי ועד תחילת ספטמבר היה רצף של 37 (!) ימים עם טמפרטורות מקסימום של מעל 32 מעלות. בסך הכל באותה שנה כללו רצפי החום כמעט 60 ימים. גם בשנים הבאות היו מספר רצפים ארוכים, בעיקר בחודש אוגוסט. אך לקראת אמצע שנות ה-2000 חלה רגיעה כאשר בשנת 2003 לא היה אף רצף אחד של ימים חמים שכאלה.

במבט לאחור זה היה השקט שלפני הסערה הלוהטת.


משנת 2009 ועד היום, חודשי הקיץ, ובעיקר חודש אוגוסט, נצבעו באדום. בחלק מהשנים, כמו ב-2012, 2015 ו-2018, גם חודשי יולי וספטמבר רוצפו באדום. אולם שיא השיאים נשבר ב-2020, כאשר מעבר לגל החום החריג של שמונת הימים בחודש מאי, רוב הקיץ היה רצף כמעט אחיד של ימים לוהטים. למעשה מהשליש האחרון של חודש יולי ועד תחילת אוקטובר כמעט ולא היו ימים של הקלה. ואפילו בתחילת חודש אוקטובר (זה שפעם, לא כזה מזמן, סימן את החורף), היה רצף ימים חמים שבשיאו עבר את ה-37 מעלות.


בסיכומה של שנת 2020 כללו רצפי החום מעל 75 ימים. מספר הימים הגבוה ביותר מאז החלו המדידות בבית דגן בשנות ה-60.

בגרף השני ניתן לראות את מספר הימים שנכללו ברצפי החום בכל שנה מאז 1964 ועד 2020, וכן שני קווי מגמה שמתאימים לנתונים: קו מגמה אקספוננציאלי וקו מגמה פולינומיאלי מסדר שלישי

מקור הנתונים: מאגר נתוני השירות המטאורולוגי

שתפו את הפוסט

One thought on “הגל החם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *